“Çocuklar İçin Felsefe” (Philosophy for Children), Amerikalı Matthew Lipman’ın çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkmış bir pedagojidir. Lipman’ın, soruşturan Topluluk Modeli’ni (Community of Inquiry Model) eğitim ortamına uyarlaması ve felsefe eğitimini bu modele dayanarak şekillendirmesi ile ortaya çıkan yaklaşımın özellikle yetişkin öğretmenlerle çocuklar arasındaki pedagojik iletişimi güçlendirmeye elverişli olduğu kısa süre içinde anlaşılmıştır.Soruşturan Topluluk Modeli’ne göre sınıf ortamı; katılımcılarının bilgiyi biçimlendirdiği, soruşturduğu, süzgeçten geçirdiği bir topluluk olarak düşünülür. Bu yüzden, Çocuklar İçin Felsefe oturumunu yöneten kolaylaştırıcı, bilgiyi aktaran kişi değil, çocukları düşünmeye, konuşmaya sevk eden kişilerdir. Oturum sonunda ortaya çıkan bilgi ve kavrayış eğitmenin değil, çocukların aktif katılımının ürünüdür.“Çocuklar için Felsefe” etkinlikleri ABD ve İngiltere başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin tamamında bu konuya odaklanmış profesyonel kurum, dernek, vakıf ya da doğradan eğitim bakanlıkları eliyle sürdürülmektedir. Ülkemizde görece yeni bir çalışma alanı olmasına karşın Türkiye Felsefe Kurumu bünyesinde halen Çocuklar için Felsefe Birimi bulunmaktadır.
Önerilen “Öğretmenlere Yönelik P4C” programının temel amacı, ister felsefe branşından isterse diğer branşlardan olsun, okul öncesinden 12.sınıfa kadar her branştan öğretmene çocuklarla felsefe açısından zenginleştirilmiş bir içeriğe yaslanarak sınıf etkinlikleri geliştirme ve uygulamayı öğretmektir. Program kapsamında, eğitimden geçen bir öğretmenin hem müfredat kapsamındaki derslerine uygulamak hem de tümüyle bağımsız müfredat dışı etkinlikler geliştirmek için gereken P4C yöntem, kavram ve yaklaşımlarına hakim olması amaçlanmaktadır.
Kazanımlar
P4C öğrenen bir öğretmen yeni bir söz dağarı, kavram kümesi ve yeni bir pedagojik etkinlik için ‘kendi başına uygulama geliştirmeye’ hazır hale gelecektir. Bir başka deyişle, önerilen programın en önemli özelliklerinden biri, eğitimi alan öğretmenin kendi okulunda ve kendi öğrencileriyle başkaca bir asistanlık ya da kaynağa gereksinim duymaksızın P4C etkinliği başlatabilecek donanımı öğretmene kazandıracaktır.
%80 devam zorunluluğunu ve eğitim uygulamasını gerçekleştiren katılımcılara Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü ve Sürekli Eğitim Merkezi Direktörümüz tarafından imzalanmış sertifika verilecektir.
1. P4C Nedir?
2. Sokratik yöntemle tanışma
3. Bir Sokratik diyalog çalışması: Eutyphron
4. Felsefi soruşturma: Öğretme stratejileri ve Gyges’in Yüzüğü
5. Bir şeyi o şey yapan şey nedir?
6. Theseus’un Gemisi
7. Adalet kavramı üzerine bir felsefi tartışma: O keki nasıl paylaşacağız?
8. Sınıf içinde uygulanabilecek oyunlar
9. Oyunlarla uygulama örnekleri
1. Katılımcıların özgün içerik tasarım ve sunumları
2. Katılımcı uygulaması