Eğitim İçeriği
“Çocuklar İçin Felsefe” (Philosophy for Children), Amerikalı Matthew Lipman’ın çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkmış bir pedagojidir. Lipman’ın, soruşturan Topluluk Modeli’ni (Community of Inquiry Model) eğitim ortamına uyarlaması ve felsefe eğitimini bu modele dayanarak şekillendirmesi ile ortaya çıkan yaklaşımın özellikle yetişkin öğretmenlerle çocuklar arasındaki pedagojik iletişimi güçlendirmeye elverişli olduğu kısa süre içinde anlaşılmıştır.Soruşturan Topluluk Modeli’ne göre sınıf ortamı; katılımcılarının bilgiyi biçimlendirdiği, soruşturduğu, süzgeçten geçirdiği bir topluluk olarak düşünülür. Bu yüzden, Çocuklar İçin Felsefe oturumunu yöneten kolaylaştırıcı, bilgiyi aktaran kişi değil, çocukları düşünmeye, konuşmaya sevk eden kişilerdir. Oturum sonunda ortaya çıkan bilgi ve kavrayış eğitmenin değil, çocukların aktif katılımının ürünüdür.“Çocuklar için Felsefe” etkinlikleri ABD ve İngiltere başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin tamamında bu konuya odaklanmış profesyonel kurum, dernek, vakıf ya da doğradan eğitim bakanlıkları eliyle sürdürülmektedir. Ülkemizde görece yeni bir çalışma alanı olmasına karşın Türkiye Felsefe Kurumu bünyesinde halen Çocuklar için Felsefe Birimi bulunmaktadır.
Kimler İçin?
Öğretmenlere Yönelik Çocuklar İçin Felsefe (P4C) Eğitimi'nin 56 saatlik kısmını tamamlayan ve bu eğitimin uzmanı olmak isteyenler..
Neler Öğreneceksiniz?
•Ontolojiye Giriş
•Epistemolojiye Giriş
•Metafizik
•Etik Teorilerine Giriş
•Mantık hataları/ safsatalar
•Sanat Felsefesine Giriş
•Varoluşçuluk
•Tarih boyunca çocukluk/ çocuk kavramı
•Siyaset Felsefesine Giriş
•Antik Yunan ve Roma’da Felsefe
•Felsefi Danışmalığa genel bir bakış
Belge
Eğitimin tamamına katılan ve eğitimin gereklerini yerine getiren katılımcılarımıza P4C Eğitmen Eğitimi sertifikası verilecektir.